Macropodus Opercularis

Macropodus Opercularis, in gewoon Hollands de Paradijsvis. De vis behoort tot de familie Anabantidae. En dat zijn in hetzelfde Hollands de bekende labyrintvissen. Labyrintvissen nemen zuurstof op uit de atmosfeer, waardoor ze in staat zijn in zuurstof arm water te overleven. Het orgaan dat dit proces mogelijk maakt heet Labyrint. In de natuur komt deze prachtige vis voor in stilstaande, ondiepe wateren in AziŽ. Met name in China, Korea en Vietnam. Zelfs in de ondiepe en zuurstofarme rijstvelden weet de Paradijsvis te overleven.

In het aquarium stelt de vis  geen hoge eisen aan bijvoorbeeld de waterkwaliteit en de watertemperatuur. Deze mag schommelen tussen de 15 en 30 graden celsius. Het aquarium moet wel ruim beplant zijn, zodat er voldoende schuilplaatsen zijn voor de vrouwtjes. Het is namelijk zo dat de mannetjes zich wel eens agressief kunnen gedragen. Tip: het is aan te bevelen om slechts een mannetje in het aquarium te houden, juist vanwege dat agressieve gedrag.  Waterluis en muggenlarven behoren tot het favoriete kostje. Liefst levend, maar ook in bevroren toestand zal de Paradijsvis het voedsel smakelijk verorberen.

Het Paradijsvis-mannetje bouwt een 'schuimnest' aan de wateroppervlakte, waaruit de afgezette eitjes later naar de bodem zakken. Na het afzetten moet wel het vrouwtje in een ander aquarium worden geplaatst, anders wordt ze door het mannetje tot dodens opgejaagd. Het mannetje draagt zorg voor de eieren.


(tekst: Joop Aret, foto: Jan Bukkems)